TTK1 Innovasjon: Systemutvikling fra idé til produkt
Foreleser: Geir Hasnes
Nødvendig bakgrunn
En forståelse av ingeniørfag og arbeid med en del forskjellige tekniske problemstillinger gjør at man har et grunnlag for å se nytten av det man lærer i dette faget. Mht til påbygningsstudenter så er det nødvendig å ha hatt programmeringsfag.
Motivasjon
Å kunne sette sine idéer ut i praksis på en slik måte at kravene fra industrien til god systemutvikling besvares og at en kan få gjennomslag for sine ideer til produkter og produktforbedring. Faget hjelper også til med å strukturere og beskrive den samtidige prosjektoppgaven og den kommende masteroppgaven.
Beskrivelse
Faget gir en innføring i systemutviklingsmetodikk spesielt rettet mot store softwaresystemer, både for datakverning, kontroll og automasjon, kommunikasjon og annen sanntids programvare.
Utviklingsmetodikken følger delvis den tradisjonelle V-modellen, med faser som kravstilling, funksjonell beskrivelse, implementasjon i programvare, maskinvare og mekanikk, testing og installasjon, men tar også hensyn til hvordan utvikling skjer i praksis.
Det sees også på nasjonale og internasjonale standarder som bedrifter må følge, for å oppnå sertifisering eller typegodkjenning av det ferdige produktet, inkludert standarder som stiller krav til systemutviklingsmetodikken.
Det gis en innføring i grafiske språk som dekker forskjellige aspekter ved både fasene og systemene, hvor om lag halvparten finnes i UML med utvidelsen SysML. Disse vil bli brukt til å beskrive utvalgte systemer i detalj. De grafiske modellene som utarbeides skal også fungere som systemdokumentasjon og det vil bli vist hvordan man kan automatgenerere kode fra modellene. Fra noen av språkene er det et en-til-en forhold mellom modell og software.
Som øving benyttes studentens parallelle arbeid med prosjektoppgaven. Det deles ut en powerpoint-mal med 25 slides, hvor beskrivelsen av de forskjellige aspektene av prosjektoppgaven etter hvert fylles inn. Denne fremføres ved muntlig eksamen.
Litteratur
Forelesningsnotater innspilt med tale. Annen supplerende litteratur vil komme som anbefaling.
Lærebok:
Lenny Delligatti: SysML Distilled. A Brief Guide to the Systems Modelling Language
Standard vi skal kikke på som eksempel på de krav som stilles til produkter i industrien:
Forelesningsplan høsten 2022
Det blir ikke fysiske forelesninger i høst. Alle forelesninger er innspilt over powerpoint. Disse ligger i dropbox og blir gjort umiddelbart tilgjengelige. Der finnes også powerpoint-malen som man kan begynne å arbeide med umiddelbart.
Hjelp foregår ved at studenten tar kontakt for å avtale time i Teams eller lignende. Det er vanlig å bruke én time av gangen. Studenten sender også inn utarbeidede modeller og får detaljert tilbakemelding.