Mary Ann Lundteigen, Professor ved teknisk kybernetikk
Bakgrunn og faglige interesser
Jeg startet som professor ved institutt for teknisk kybernetikk fra 1. juni 2019, etter å ha vært ansatt på institutt for maskinteknikk og produksjon siden 2014. Mitt interesse (og ansvars-) område er konstruksjon, metodeutvikling og analyser som bidrar til sikre og pålitelige instrumenteringssystemer.
I 1993 avsluttet jeg min master på teknisk kybernetikk, NTH, med tittel «Matematisk modellering, simulering, reguleringsstrategiutvikling for oljepumpeanlegg på Ekofisk». Dette ble starten på min yrkeskarriere som i hovedtrekk har vært knyttet til olje-og gassvirksomheten:
- Instrumentingeniør, Phillips Petroleum Norway (Nå Conoco-Phillips)
- Leder vedlikehold automasjon og elektro, Ekofisk/Eldfisk feltet (Phillips Petroleum Norway)
- Automatiseringsleder Nidar
- Forsker instrumenterte sikkerhetsystemer, SINTEF anvendt kybernetikk
- Doktorgrad i pålitelighet av instrumenterte sikkerhetsystemer for olje og gassvirksomheten
- Principal Engineer sikkerhetsanalyser DNV-GL, Trondheim
- Professor i sikkerhet og pålitelighet ved institutt for maskinteknikk og produksjon, NTNU
I løpet yrkeskarrieren har jeg engasjert meg i nettverk og forum knyttet til instrumenterte sikkerhetssystemer. Eksempler:
- Medlem av internasjonal elektroteknisk komite som vedlikeholder standarden IEC 61511, som brukes innenfor mange av sektorene i prosessindustrien for design av instrumenterte sikkerhetssystemer.
- Deltar i relatert standardiseringsarbeid og digitalisering for instrumenterte sikkerhetssystemer i arbeidsgrupper innenfor:
- ISA 84 arbeidsgruppe 10 (WG10) med fokus på klassifisering av demands,
- International Digital Twin Association (IDTA) og utvikling av submodeller for SIS component og Safety instrumented function (SIF)
- IEC common data dictionary (IEC CDD) der vi jobber med å legge til et eget tillegg for begrep knyttet til informasjon om sikkerhetssytemer som skal digitaliseres.
- Medlem og medarrangør av PDS forum, et nasjonalt nettverk med fokus på instrumenterte sikkerhetssystemer der konsulentselskaper, engineeringsselskaper, oljeselskaper, forskingsinstitutt, og myndigheter samles 2 ganger per år. Har vært med i flere forskningsprosjekt som har spunnet ut fra dette forumet.
- Medlem av programkomite for NFEA sikkerhetssystemkonferansen. Årlig konferanse som samler fagpersoner fra prosessindustrien som jobber med instrumenterte sikkerhetsysstemer. Her ser dere programmet for 2025 som eksempel.
- Medlem av programkomite for NFEA Feltinstrumentering. Årlig konferanse som samler fagpersoner innenfor ulike industrier som jobber med instrumenteringssystemer - enten som produkter eller som brukere av disse. Se programmet for 2025 som eksempel.
- Medlem og medarrangør av CDS forum CDS forum, et nasjonalt nettverk med fokus på cybersikkerhet og automasjonssystemer (inkl. instrumenterte sikkerhetssystemer) der konsulentselskaper, engineeringsselskaper, oljeselskaper, forskingsinstitutt, og myndigheter samles 2 ganger per år.
For tiden er jeg aller mest engasjert i prosjekt som SINTEF leder innenfor digitalisering og interoperabilitet for design og oppfølging av instrumenterte sikkerhetssystemer, første gangen som APOS prosjektet i 2019-2023 og nå APOS 2.0 som foregår i perioden 2023-2027. Åpne rapporter publiseres via PDS forum via menyene APOS og APOS 2.0.
Andre engasjement som kombinerer forsking og industrikontakt er SFI AutoShip - her veileder jeg en PhD student. Se: SFI AutoShip. Veileder også PhD studenter som ble ansatt i prosjektet SFI SUBPRO og i videreføringen SUBPRO-ZERO. Noe av arbeidet her bygger på et avsluttet prosjekt Safety 4.0, et forskningsprosjekt ledet som ble ledet av DNV-GL.
Har også kontaktnett innfor jernbane (BaneNOR) i forbindelse med signalanlegg (ERTMS og «de gamle» NSB-94, NSI-63 etc) og systemer for å gi sikker tilgang til arbeid på spor. Samarbeid med flere av aktørene som bidrar med sikkerhets og pålitelighetsanalyser i ulike bransjer: DNV-GL, Safetec, Lloyds Register Consulting og ikke minst SINTEF Digital (som i dag inkluderer sikkerhet og pålitelighetsmiljøet). Mer informasjon om meg (og som oppdateres mer jevnlig) finnes her:
- Offisiell hjemmeside på NTNU (PS: velg Engelsk versjon da jeg ikke holder norsk versjon oppdatert).
Kort oppsummert om min yrkeskarriere er at kyberntikkere kan jobbe med det meste!
Undervisning og veiledningsaktivitet
Jeg er leder for hovedprofilen «systemteknikk og sikkerhet» som du finner beskrevet her:
- Kortversjon for 5.årig master
- Kortversjon for 2.årig master
- Langversjon (for begge)
Fra høsten 2021 tilbyr jeg følgende studentoppgaver:
I forbindelse med veiledningsaktivitet har jeg opprettet en side der jeg beskriver relevant litteratur innenfor risikoanalyse, pålitelighetsanalyse og cybersikkkerhet.
Jeg underviser:
Våren 2019 foreleste jeg for første gang TTK 4175 - instrumenteringssystemer, et fag som tidligere ble forelest av Tor Onshus (nå Professor emeritus). Mer informasjon om dette faget finner dere her:
En liste over relevant litteratur innenfor pålitelighet, sikkerhet og cybersikkerhet kan finnes her eller ved å klikke inn på:
Alt er knyttet til industrielle kontroll- og sikkerhetssystemer.