Mary Ann Lundteigen, Professor ved teknisk kybernetikk

Bakgrunn og faglige interesser

Jeg startet som professor ved institutt for teknisk kybernetikk fra 1. juni 2019, etter å ha vært ansatt på institutt for maskinteknikk og produksjon siden 2014. Mitt interesse (og ansvars-) område er konstruksjon, metodeutvikling og analyser som bidrar til sikre og pålitelige instrumenteringssystemer.

I 1993 avsluttet jeg min master på teknisk kybernetikk, NTH, med tittel «Matematisk modellering, simulering, reguleringsstrategiutvikling for oljepumpeanlegg på Ekofisk». Dette ble starten på min yrkeskarriere som i hovedtrekk har vært knyttet til olje-og gassvirksomheten:

  • Instrumentingeniør, Phillips Petroleum Norway (Nå Conoco-Phillips)
  • Leder vedlikehold automasjon og elektro, Ekofisk/Eldfisk feltet (Phillips Petroleum Norway)
  • Automatiseringsleder Nidar
  • Forsker instrumenterte sikkerhetsystemer, SINTEF anvendt kybernetikk
  • Doktorgrad i pålitelighet av instrumenterte sikkerhetsystemer for olje og gassvirksomheten
  • Principal Engineer sikkerhetsanalyser DNV-GL, Trondheim
  • Professor i sikkerhet og pålitelighet ved institutt for maskinteknikk og produksjon, NTNU

I løpet yrkeskarrieren har jeg engasjert meg i nettverk og forum knyttet til instrumenterte sikkerhetssystemer. Eksempler:

  • Medlem av internasjonal elektroteknisk komite som vedlikeholder standarden IEC 61511, som brukes innenfor mange av sektorene i prosessindustrien for design av instrumenterte sikkerhetssystemer.
  • Deltar i relatert standardiseringsarbeid og digitalisering for instrumenterte sikkerhetssystemer i arbeidsgrupper innenfor:
    • ISA 84 arbeidsgruppe 10 (WG10) med fokus på klassifisering av demands,
    • International Digital Twin Association (IDTA) og utvikling av submodeller for SIS component og Safety instrumented function (SIF)
    • IEC common data dictionary (IEC CDD) der vi jobber med å legge til et eget tillegg for begrep knyttet til informasjon om sikkerhetssytemer som skal digitaliseres.
  • Medlem og medarrangør av PDS forum, et nasjonalt nettverk med fokus på instrumenterte sikkerhetssystemer der konsulentselskaper, engineeringsselskaper, oljeselskaper, forskingsinstitutt, og myndigheter samles 2 ganger per år. Har vært med i flere forskningsprosjekt som har spunnet ut fra dette forumet.
  • Medlem av programkomite for NFEA sikkerhetssystemkonferansen. Årlig konferanse som samler fagpersoner fra prosessindustrien som jobber med instrumenterte sikkerhetsysstemer. Her ser dere programmet for 2025 som eksempel.
  • Medlem av programkomite for NFEA Feltinstrumentering. Årlig konferanse som samler fagpersoner innenfor ulike industrier som jobber med instrumenteringssystemer - enten som produkter eller som brukere av disse. Se programmet for 2025 som eksempel.
  • Medlem og medarrangør av CDS forum CDS forum, et nasjonalt nettverk med fokus på cybersikkerhet og automasjonssystemer (inkl. instrumenterte sikkerhetssystemer) der konsulentselskaper, engineeringsselskaper, oljeselskaper, forskingsinstitutt, og myndigheter samles 2 ganger per år.

For tiden er jeg aller mest engasjert i prosjekt som SINTEF leder innenfor digitalisering og interoperabilitet for design og oppfølging av instrumenterte sikkerhetssystemer, første gangen som APOS prosjektet i 2019-2023 og nå APOS 2.0 som foregår i perioden 2023-2027. Åpne rapporter publiseres via PDS forum via menyene APOS og APOS 2.0.

Andre engasjement som kombinerer forsking og industrikontakt er SFI AutoShip - her veileder jeg en PhD student. Se: SFI AutoShip. Veileder også PhD studenter som ble ansatt i prosjektet SFI SUBPRO og i videreføringen SUBPRO-ZERO. Noe av arbeidet her bygger på et avsluttet prosjekt Safety 4.0, et forskningsprosjekt ledet som ble ledet av DNV-GL.

Har også kontaktnett innfor jernbane (BaneNOR) i forbindelse med signalanlegg (ERTMS og «de gamle» NSB-94, NSI-63 etc) og systemer for å gi sikker tilgang til arbeid på spor. Samarbeid med flere av aktørene som bidrar med sikkerhets og pålitelighetsanalyser i ulike bransjer: DNV-GL, Safetec, Lloyds Register Consulting og ikke minst SINTEF Digital (som i dag inkluderer sikkerhet og pålitelighetsmiljøet). Mer informasjon om meg (og som oppdateres mer jevnlig) finnes her:

Kort oppsummert om min yrkeskarriere er at kyberntikkere kan jobbe med det meste!

Undervisning og veiledningsaktivitet

Jeg er leder for hovedprofilen «systemteknikk og sikkerhet» som du finner beskrevet her:

Fra høsten 2021 tilbyr jeg følgende studentoppgaver:

I forbindelse med veiledningsaktivitet har jeg opprettet en side der jeg beskriver relevant litteratur innenfor risikoanalyse, pålitelighetsanalyse og cybersikkkerhet.

Jeg underviser:

Våren 2019 foreleste jeg for første gang TTK 4175 - instrumenteringssystemer, et fag som tidligere ble forelest av Tor Onshus (nå Professor emeritus). Mer informasjon om dette faget finner dere her:

En liste over relevant litteratur innenfor pålitelighet, sikkerhet og cybersikkerhet kan finnes her eller ved å klikke inn på:

Alt er knyttet til industrielle kontroll- og sikkerhetssystemer.




2025/03/27 13:34, lundteig